جراحی پروتز سینه
برای دریافت نتایج مطلوب بعد از جراحی پروتز سینه توصیه میشود که ۶ الی ۸ هفته از انجام فعالیت بدنی پرتحرک بپرهیزید؛ چرا که ممکن است دچار ناراحتی و درد در ناحیه سینه یا خونریزی و لخته شدن خون همراه باشد. البته منظورمان این نیست که شش هفته تمام به خودتان استراحت مطلق بدهید. در نتیجه به هیچ وجه نقش ورزش کردن را در داشتن زندگی شاد و بدون استرس نادیده نگیرید!!
نکته بسیار مهم:
اگرچه جنس پروتز سینه نسبتاً محکم و قوی است، اما غیر قابل تخریب هم نیست. بنابراین در حین بهبود باید از انجام ورزشهایی که باعث تماس بیش از حد لباس با سینهها میشوند، جلوگیری کنید.
کاهش کبودی و ورم بعد از جراحی پروتز سینه
علاوه بر رژیم غذایی که تاثیر بسزایی در کاهش کبودی و ورم بعد از جراحی دارد، ورزش کردن نیز به همان مقدار در کاهش این علائم موثر است. تحرک مداوم و طولانی مدت به بهبود جریان خون کمک میکند که موجب از بین رفتن کبودی و تورم بعد از عمل سینه میشود. بعد از جراحی نباید کارهای پرتحرکی انجام دهیم بجز پیادهروی آرام و سبک. پیادهروی، یوگای سبک و نرمشهای کششی روشهایی عالی برای بهبود گردش خون هستند که هم فرایند التیام را تسریع میکند و هم احتمال بروز عوارضی مانند لخته شدن خون را کاهش میدهد.
مقدار زیادی از ورم و کبودی در عرض یک هفته بعد از عمل از بین میروند، انجام کارهای سبک مانند راه رفتن نیز میتواند به حرکت این مایعات میانبافتی و از بین رفتن هرچه سریعتر تورم کمک کند. حرکات و فعالیتهای خیلی شدید در روزهای اول بعد از جراحی باعث میشود که مایعات بیشتری به سمت محل عمل حرکت کند و موجب افزایش تورم شود.
فعالیت در روزهای اول بعد از جراحی پروتز سینه
بهترین جراح پروتز سینه، قبل از جراحی تمامی مراقبتهای مربوط بعد از جراحی سینه را به طور کامل در اختیار بیمار قرار میدهد. در هفتههای ابتدایی بعد از جراحی نباید هیچ ورزش پر تحرکی را انجام دهید، فقط پیاده روی کوتاه در اتاق یا خانه که بهتر است به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه در طول روز در هر ساعتی که راحتتر هستید، انجام دهید. هر روز فقط مجاز هستید کمی بیشتر به مدت زمان پیاده روی خود اضافه کنید.
شما با کمک پیاده روی سبک میتوانید قدرت بدنی خود را به حالت قبل از جراحی برگردانید. و سپس ورزشهای شدید را شروع کنید. انجام حرکات ورزشی به صورت صحیح و به آرامی نه تنها آسیبی به بافت سینه و پروتز نمیزند بلکه باعث میشود تا فرم و حالت خود را حفظ کنند و به علت تقویت عضلات، امکان حرکت پروتز و جابهجایی در زیر پوست به صفر برسد.
زمانی که احساس درد و ناراحتی در ناحیه سینه میکنید باید از انجام آن بپرهیزید. در صورتی که از انجام دادن بعضی ورزشها بعد از جراحی زیبایی تردید دارید، بهتر است قبل از انجام ورزش با جراح پلاستیک خود مشورت کنید.
- هفته اول: سه بار در روز به مدت پنج دقیقه پیادهروی کنید.
- هفته دوم: سه بار در روز به مدت ده دقیقه پیادهروی کنید.
- هفته سوم: سه بار در روز به مدت پانزده دقیقه پیادهروی کنید.
رعایت نکات و دستورالعملهای دوران نقاهت و مراقبتهای بعد از جراحی، از اهمیت ویژهای برخوردار است. بهتر است بهترین جراح پروتز سینه را نتخاب نمایید که علاوه بر داشتن تخصص و مهارت در زمینه جراحی سینه، با تکنیکهای روز دنیا آشنا باشد و از آن استفاده کند تا به کمک این تکنیکها، ریسک و عوارض این جراحی به حداقل برسد.
افزایش شدت ورزش بعد از جراحی پروتز سینه
به توصیه جراح پلاستیک از انجام ورزشهای شدید سینه مانند پرس سینه، وزنه برداری، حرکت پلانک، برپی یا بارفیکس به مدت ۶ تا ۸ هفته بعد از جراحی خودداری کنید. از ورزش های سنگینی مثل فوتبال و کشتی که احنمال تماس و ضربه وجود دارد یا از برداشتن اجسام سنگین باید پرهیز کنید.
- هفته چهارم: چهار بار در روز به مدت پانزده دقیقه پیادهروی کنید؛ از پزشک معالج خود سوال کنید که آیا میتوانید برنامه ورزشی معمول خود را با شدت کمتر انجام دهید یا خیر.
- هفته پنجم: برنامه ورزشی روزانه خود را به آرامی و با احتیاط ازسربگیرید.
- هفته ششم: شدت تمرینها را افزایش دهید.
بعد از ۲ ماه که کاملاً بهبود یافتید، میتوانید بدون هیچ محدودیتی زندگی عادی را پشت سر بگذارید.
تمرینات هوازی ورزش بعد از جراحی پروتز سینه
تمرینات هوازی از ورزش های ضروری بعد از جراحی پروتز سینه نیست و باید وقتی سطح انرژی شما به میزان قبلی رسید و به اندازه کافی قدرت و توانایی پیدا کردید به تدریج سطح فعالیت خود را افزایش دهید. بازگشت سطح انرژی طبیعی معمولا سه هفته طول میکشد البته به شرایط و سن فرد بستگی دارد. بعد از گذشت ۴ هفته، میتوانید فعالیتهای سبک و هوازی مانند پیاده روی طولانیتر، راه رفتن روی شیب بر روی تردمیل یا دوچرخه سواری بر روی دوچرخه ثابت را شروع کنید. هنگامی که به این تمرینات عادت کردید، میتوانید شروع به استفاده از پله کنید.
تمرینات قدرتی
فعالیتهای مرتبط با بالاتنه، خصوصا عضلات سینه و شانه را بسیار نرم و به آرامی تمرین دهید. نیاز نیست از وزنههای سنگین استفاده کنید. شما میتوانید به راحتی با تکان دادن دستهای خود بدون وزنه، حرکات سرشانه و سینه را انجام دهید. همین موضوع سبب میشود تا عضلات شما کم کم به شرایط جدید عادت کنند. بعد از گذشت ماه اول، میتوانید تمرینات وزنه برداری مربوط به پایین تنه را شروع کنید. و برای شروع تمرینات وزنه برداری برای بالاتنه باید حداقل دو ماه صبر کنید.
شنا كردن
از آنجایی که میدانید در مراقبتهای بعد از پروتز کنید، نباید به مدت طولانی در آب بمانید و همچنین سینههای خود را در حمام، استخر یا وان داغ فرو نبرید. بنابراین برای شنا کردن هم باید حداقل ۴ تا ۶ هفته صبر کنید.
نکته مهم در زمینه استفاده از سینه بند
بهتر است بعد از گذشت دوماه در هنگام ورزش کردن از سینه بند مخصوص که جراح پلاستیک توصیه میکند استفاده کنید. استفاده از سینه بند مخصوص موجب میشود تا فشار و بار اضافی به عضلات سینه و پروتز کار گذاشته شده، وارد نشود. همچنین به کاهش حرکت سینهها کمک میکند تا در حین ورزش از آسیب به پروتز جلوگیری کنید. بهتر است بعد از دوماه هم، از سینه بندهایی که سینه را محکم به سمت بالا میکشد، استفاده شود. با رعایت این مورد دوام و ماندگاری پروتز بیشتر میشود.
عواقب شروع زود هنگام ورزش بعد از جراحی پروتز سینه
در صورتی که زودتر از توصیه جراح انجام ورزشهای سنگین یا شدید را شروع کنید، در واقع فرایند التیامبخشی بدن را مختل کردهاید. عجله کردن در شروع ورزشهای سخت کبودی، ورم، جمع شدن مایع، باز شدن زخم و احتمالاً عفونتی را به دنبال دارد که با اندکی صبر میتوانید از بروز آنها جلوگیری کنید. اگر ورزش و فعالیت بعد از پروتز سینه زیاد باشد، موجب حرکت و جابجایی فرم سینهها و در نتیجه عدم تقارن پروتزها میشود که این امر ممکن است به بدفرمی سینه منجر شود.
در صورتی که پروتز شما بر اساس عوامل مختلفی از جمله فعالیت و تحرک بیش از حد و یا عدم رعایت دستورالعمل پزشک در دوران نقاهت، تحت فشار قرار گیرد، ممکن است سبب انقباض کپسولی شود که این واکنش، عواملی مانند تغییر شکل و فرم سینه، احساس درد زیاد و سفت شدن سینه را به همراه داشته باشد.
در صورتی که پروتز سینه زیر عضله قرار دارد، انجام ورزش و تحرک شدید موجب انقباض عضلات سینه میشود باعث وارد شدن فشار به قسمت پایین و بیرون پروتزها شده که با گذشت زمان میتواند منجر به افتادن یا جابجایی پروتزها در طول زمان شود. در صورتی که ورزشکار هستید و ورزش را به صورت حرفهای انجام میدهید، لازم است قبل از انجام جراحی این مورد را با جراح خود در میان بگذارید. برای مطالعه بیشتر به لینک پروتز سینه ورزشکاران مراجعه کنید.
بدون دیدگاه