بازسازی سرطان سینه

سرطان سینه یکی از شایع‌ترین سرطان‌ها در بین زنان جهان است که در ایران هم حدود ۱۱ درصد از زنان به آن مبتلا هستند. در سال‌های قبل تنها عمل جراحی که برای درمان سرطان پستان انجام می‌شد برداشتن کامل پستان بود. اما امروزه با پیشرفت تکنولوژی درمان این بیماری در طی سال‌ها دستخوش تغییرات اساسی شده است. در حال حاضر عمل جراحی ترمیم پستان به عنوان روش جراحی موثر در بازسازی پستان شناخته شده است. جراحی ترمیم سینه یکی از مهم‌ترین اقداماتی است که در خصوص سرطان پستان انجام می‌شود. هدف از بازسازی پستان برگرداندن سلامتی، زیبایی ظاهری و افزایش اعتماد به نفس بیمار است.

 

سرطان و جراحی بازسازی سینه

مطالعات نشان می دهند که عمل بازسازی پستان هیچ تأثیری در بازگشت سرطان سینه ندارد. علاوه بر این، در صورت بازگشت توده های سرطانی به پستان، سینه‌های بازسازی شده هیچ مشکلی در تشخیص و درمان مجدد سرطان ایجاد نمی کنند. اگر شما به انجام عمل بازسازی پستان فکر می‌کنید بهتر است بدانید که این عمل به هیچ عنوان بازگشت دوباره توده های سرطانی را پنهان نمی کند و در فرایند تشخیص و درمان آن اختلالی ایجاد نخواهد کرد.

 

انتخاب بهترین جراح بازسازی سینه

بانوانی که مدتی است پستان خود را از دست داده‌اند به قدری از نداشتن پستان دچار ناراحتی روحی می‌شوند که تمایل دارند در سریع‌ترین زمان ممکن، اقدام به بازسازی سینه‌های خود کنند. بهتر است برای شروع یک جلسه مشاوره با جراح پلاستیک خود داشته باشید و با دقت به حرف‌های جراح گوش دهید و با توضیح شرایط و خواسته‌های خود، بهترین روش را برای انجام جراحی خود انتخاب کنید در چنین شرایطی می‌توانید با آگاهی و اعتماد به پزشک خود تصمیم بگیرید و با خیالی آسوده زیبایی خود را دوباره برگردانید.
اینکه کدام یک از روش‌های انجام جراحی برای فرد مناسب است، به شرایط فرد مانند سن، درخواست بارداری مجدد، فرم سینه، سوابق رادیوتراپی و بیماری‌های همزمان و همچنین تشخیص جراح پلاستیک بستگی دارد. هر کدام از روش‌های درمانی برای هر بیمار قابل انجام نیست و حتما باید قبل از جراحی با بهترین جراح بازسازی سینه مشورت کنید.

 

جراحی بازسازی سرطان سینه شامل روشهای متفاوتی است، از جمله:

1. جراحی برای ترمیم و بازسازی پستان، پس از ماستکتومی

در این روش در صورتی که تومور سرطانی بدخیم نباشد و در پستان پخش نشده باشد و اندازه آن خیلی بزرگ نباشد می‌توان پستان را حفظ کرد. بعبارت دیگر در این روش قسمت عمده‌ای از سینه حفظ شده و فقط قسمتی از آن برداشته می‌شود. سپس وسیله‌ای به نام «اکسپندر» زیر عضله سینه قرار می‌دهند که مثل بادکنکی است که در ابتدا خالی است و هر چند روز مقداری سرم نمکی داخل آن تزریق می شود. این کار به مرور زمان باعث افزایش حجم آن و در نتیجه اتساع پوست می‌شود و جای کافی زیر پوست برای قرارگیری پروتز مناسب خواهد بود. سپس طی یک جراحی کوچک اکسپندر را خارج می‌کنند و پروتز سینه به جای آن قرار می‌گیرد.

 

2. جراحی ماستکتومی و ترمیم و بازسازی پستان به صورت همزمان 

بیمارانی که پس از عمل جراحی برداشتن سینه نیازی به رادیوتراپی ندارند میتوان همزمان با برداشتن سینه مقداری از پوست را نگه داشت و پروتز سینه را در محل مناسب جای داد به این روش، روش بازسازی همزمان یا بلافاصله می‌گویند.

سه روش برای ترمیم پستان وجود دارد:

  • ترمیم سینه با استفاده از پستان مصنوعی

    انواع پستان مصنوعی در بیمارانی کاربرد دارد که نمی‌توانند از بافت‌های طبیعی بدن خود استفاده نمایند. همچنین کسانی که نمی‌خواهند اثر بخیه در جای دیگری از بدن آن‌ها (محلی که قرار است از آنجا بافت برداری صورت گیرد) به وجود آید. این روش در بیمارانی که پرتودرمانی روی قفسه سینه داشته‌اند روش مناسبی نمی باشد، زیرا پوست خاصیت ارتجاعی خود را از دست داده است. ترمیم سینه با استفاده از کاشت پستان مصنوعی در خانم‌هایی که پستان‌های کوچک تری دارند، مناسب‌تر است، زیرا در پستان‌های بزرگ به سختی می توان فضای درون پستان را پس از عمل جراحی، فقط با پستان مصنوعی پر کرد.

  • بازسازی سینه با استفاده از پستان مصنوعی همراه با بافت‌ بدن

    پستان مصنوعی همیشه به تنهایی برای ایجاد برآمدگی پستان کفایت نمی‌کند، به ویژه اگر روی قفسه سینه به اندازه کافی پوست وجود نداشته باشد. در این حالت بافت سالمی از محل دیگری در بدن می‌تواند برای پوشش این قسمت استفاده شود.

  • بازسازی پستان با استفاده از بافت بدن

    بازسازی پستان با استفاده از بافت طبیعی بدن نوعی جراحی است كه در آن پستان با استفاده از نسوج سایر قسمت‌های بدن مثلا پوست و نسج اضافه زیر ناف یا عضلات پشت قفسه سینه و یا سایر بافت‌های طبیعی بدن جایگزین می‌شود.  از آنجا كه در این روش از بافت طبیعی بدن استفاده می شود ، قوام پستان ایجاد شده شبیه نسج طبیعی پستان بوده و تغییرات آن با گذشت زمان (نظیر افتادگی پستان كه با افزایش سن ایجاد می‌شود) شبیه بافت طبیعی پستان است.

3. جراحی برای برداشتن کامل سینه (ماستکتومی)

4. جراحی برای برداشتن بخشی از بافت سینه (لامپکتومی)

5. جراحی برای برداشتن غدد لنفاوی مجاور

 

جراحی سرطان سینه ممکن است به تنهایی یا با ترکیبی از درمان‌های دیگر، از جمله شیمی درمانی، هورمون درمانی، درمان با هدف قرار دادن و پرتودرمانی، استفاده شود. خوشبختانه امروزه با پیشرفت تکنولوژی می توان این بیماری را سریع درمان و از پیشرفت بیماری پیشگیری کرد .

بازسازی نوک پستان و آلئول پس از جراحی سینه

جراحی نوک پستان بعد از جراحی سرطان سینه در واقع یک جراحی ترمیمی است که حدود ۳ الی ۶ ماه بعد از جراحی اولیه انجام می شود. در هنگام جراحی ماستکتومی برای درمان سرطان سینه، معمولاً نوک پستان به همراه بقیه بافت سینه برداشته می‌شود. هر چند که انجام متد ماستکتومی با حفظ نوک پستان و آلئول در برخی بیماران امکان پذیر است. بازسازی نوک پستان و آلئول  معمولاً سه الی چهار ماه پس از عمل اصلی بازسازی پستان انجام انجام می شود تا سینه ها زمان کافی برای بهبودی داشته باشند. برای ساخت بافت آلئول  و نوک پستان نیز گاهاً از پوست یا بافت سایر قسمت‌های بدن استفاده می‌شود.

 

نکات مهم جراحی بازسازی سینه
  • بیمار باید پس از عمل جراحی، 3 تا 6 ماه توسط پزشک جراح تحت نظر باشد تا اگر سلولی از نسوج پستان تمایل به سرطانی شدن پیدا کرد سریعا شناخته شده و درمان شود.
  • نتیجه دراز مدت بازسازی با بافت خود بدن بسیار بهتر و طبیعی تر از پروتز است.
  • بازسازی پستان روش‌های مختلف دارد که بسته به بدن بیمار و تمایل او و ترجیح جراح انتخاب می گردد.
  • عمل بازسازی پستان در هر سنی قابل انجام است.
  • هر پستانی به شرط کنترل کامل سرطان قابل بازسازی است.

 

در مورد نتیجه عمل جراحی از نظر زیبائی خوشبختانه در اکثر مواقع نتیجه رضایت بخش بوده و با استفاده از تلفیق روش‌های جراحی پلاستیک با عمل جراحی حفظ پستان می‌توان ظاهر خوبی به بیمار بخشید و موجب بهتر  شدن روحیه بیمار می‌شود. در برخی بیماران مخصوصا آنهائی که حجم سینه‌ها کم است ممکن است برای تصحیح بعدی نیاز به تزریق چربی باشد.

بهترین موقع برای بازسازی سینه پس از درمان

بازسازی، گاهی بلافاصله پس از عمل جراحی و یا همزمان با عمل جراحی برداشتن سینه قابل انجام است اما اگر پس از عمل نیاز به انجام شیمی درمانی باشد بهتر است که بازسازی تا 6 ماه پس از اتمام کلیه‌ی درمان‌ها به تعویق بیفتد.

 

تزریق چربی برای بازسازی سینه

یکی از جراحی‌های ترمیمی که بعد از بازسازی سینه بعد از سرطان و عمل ماستکتومی انجام می‌شود، تزریق چربی سینه است. خصوصاً اگر در حین جراحی، تعدادی حفره و فضای خالی ایجاد شده است. تزریق چربی احتمالاً به صورت متوالی و در چندین جلسه انجام می‌شود؛ چرا که چربی تزریق‌شده از بدن خود فرد بوده و ممکن است مقدار اندکی از آن جذب بدن شخص ‌شود.

در برخی موارد نیاز به انجام جراحی اضافی بلافاصله بعد از انجام جراحی اولیه احساس می‌شود. بنابراین، احتمال اینکه فرد بعد از جراحی اولیه تا چند ماه نیاز به انجام برخی از جراحی‌های جزئی داشته باشد، وجود دارد.

آماده شدن برای عمل

قبل از عمل جراحی ممکن است از شما درخواست شود که:

  • ارزیابی آزمایشگاهی یا پزشکی را انجام دهید.
  • داروهای خاصی مصرف کنید یا تغییراتی در مصرف داروهای موجود ایجاد کنید.
  • از سیگار کشیدن پرهیز کنید.
  • از مصرف آسپرین، داروهای ضد التهاب و مکمل‌های گیاهی به علت افزایش احتمال خونریزی پرهیز کنید.

 

نکات مهم پس از عمل جراحی سینه
  • در بازسازی پستان شکیبا باشید نتیجه عمل پس از مدتی بسیار مورد توجه و پسند شما خواهد شد.
  • اکثرا درن‌های بکار رفته چند روز باید بماند.
  • حمام با نظر پزشک قابل انجام است.
  • رژیم غذایی خاصی نیاز نیست.

 

دکتر امیر دریانی فوق تخصص جراحی پلاستیک و دارای بورد تخصصی در زمینه انکولوژی پستان در ادامه اضافه می‌کنند:

بهترین راه برای اطلاع و تشخیص سریع سرطان، انجام ماموگرافی به صورت سالانه است. بانوان نباید به دلیل ترس از دست دادن پستان خود، مراجعه به پزشک را به تعویق بیندازند زیرا در صورت تشخیص سریع و درمان به موقع می‌توان عمل جراحی حفظ پستان را انجام داد و تأخیر در درمان این شانس را از بیمار می‌گیرد. بیماران حتما معاینه‌های ماهانه و سالانه را که پزشک توصیه می‌کند، انجام دهند.

 

هزینه عمل بازسازی پستان

هزینه عمل جراحی بازسازی پستان با توجه به تمامی مواردی که تاکنون به آن ها اشاره کردیم بسیار متفاوت است. انتخاب روش جراحی، آمادگی های لازم قبل از عمل، علت انجام عمل بازسازی پستان، استفاده و یا عدم استفاده از پروتز پستان و حتی مرکز درمانی که برای انجام این عمل انتخاب می شود می تواند بر میزان هزینه تمام شده عمل بازسازی پستان موثر باشد.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *